92% van de Noorderlingen krijgen dagelijks te weinig groenten binnen!
“Slechts 1 op de 12 Noorderlingen eet genoeg groenten. De rest komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram.
In steeds meer adviezen wordt de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag al opgeschroefd naar 400 gram groenten per dag. Toch krijgen de meeste Noorderlingen maar 100 tot 150 gram groenten per dag binnen.
Dit blijkt uit een representatief onderzoek van NHL Stenden Hogeschool onder zeshonderd volwassenen in de drie noordelijke provincies.
Waarom zijn groenten zo essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid?:
1. Beschermende werking
Uit vele onderzoeken is onomstotelijk bewezen dat wie dagelijks veel groentes eet, een lager risico ontwikkelt op het ontwikkelen van Gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals hartziekten, spijsverteringsziekten als darmkanker of een beroerte.
2. Stabiele bloedsuikerspiegel
De vele vezels en andere langzame (ook wel complexe) koolhydraten in groente zorgen ervoor dat suikers minder snel en gelijkmatiger worden opgenomen in het bloed. Zo voorkom je dat er een piek ontstaat in je bloedsuikerniveau en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.
3. Groente is rijk aan vezels
Groente is rijk aan vezels en die zijn essentieel voor een goede spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang.
4. Groenten zijn een feestje voor ons microbioom en dus voor onze darmgezondheid
Vezels zijn het lievelingsmaaltje voor de goede bacteriën, virussen en schimmels in ons microbioom. Deze goede bacteriën, virussen en schimmels helpen ons om de vitaminen, mineralen en voedingstoffen uit ons eten op te nemen. Een gezond microbioom is essentieel voor je algehele gezondheid, het gezond houden van de darmwand en het versterken van ons immuunsysteem.
5. Verzadigende werking van groente
De vele vezels in groente zorgen voor een verzadigend gevoel.
6. Bijzonder rijk aan vitamines en mineralen
Groente staat bekend om de vele essentiële vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor bijna alle processen in ons lichaam. Zo spelen ze een rol bij groei, onderhoud en herstel van het lichaam (zowel fysiek als mentaal). Vitamines en mineralen worden niet door ons lichaam aangemaakt en komen dus alleen via voeding bij ons binnen. Elke groente heeft daarnaast zijn eigen kwaliteiten. De ene soort zit vol antioxidanten, bevat veel vitamine C of magnesium, terwijl de andere soort weer rijk is aan ijzer. Variatie in verschillen de groente is dus heel belangrijk.
7. Laag in calorieën
Groentes zijn hoog in voedingswaarde, maar laag in calorieën. 200 gram broccoli bevatten zo’n 65 kilocalorieën. In 1 dikke plak ontbijtkoek zitten zo’n 169 kilocalorieën. Terwijl de brocolli meer weegt en vol zit met gezonde voedingstoffen en nutriënten.
Maar nu de vraag: Hoe kom je nu aan 350 – 400 gram groente per dag? Uiteraard begint dit bij een stuk bewustwording van de noodzaak van voldoende groente (en fruit). Daarnaast de volgende tips;
Alle rechten voorbehouden | Mark Popken
Disclaimer | Alg. voorwaarden
Gerealiseerd door Project77